Strona główna » Społeczność » WK Przewodnik » II edycja Kongresu RODO. Reforma ochrony danych osobowych – pierwsze doświadczenia
A A A
Drukuj

II edycja Kongresu RODO. Reforma ochrony danych osobowych – pierwsze doświadczenia

24.10.18

Eksperci występujący podczas Kongresu RODO zorganizowanego we wtorek przez Wolters Kluwer Polska zgodnie przyznali, że do 25 maja nikt lub prawie nikt nie był gotowy na RODO. Większość przedsiębiorców oraz instytucji publicznych przyznaje, że cały czas znajdują się dopiero na starcie wdrażania przepisów mających pomóc chronić naszą tożsamość w internecie. W drugiej już edycji Kongresu RODO wzięło udział kilkuset przedstawicieli przedsiębiorstw, instytucji publicznych i kancelarii prawnych, którzy dyskutowali o praktycznych aspektach wdrażania reformy ochrony danych osobowych.

articleImage: II edycja Kongresu RODO. Reforma ochrony danych osobowych – pierwsze doświadczenia Źródło: wewnętrzne.

Co wolno pracodawcy w ramach monitoringu? Rozmowa kwalifikacyjna - co dalej z dokumentami kandydatów na pracowników? Jak zadbać o prywatność w cyfrowym świecie reklamy? To tylko wybrane pytania problemowe na które starano się odpowiedzieć podczas tego spotkania.

Żarty z RODO nie są zabawne dla kogoś, kto poważnie podchodzi do wdrażania prawa – mówił Mirosław Sanek, wiceprezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych, podczas Kongresu. - Użytkownicy dopiero teraz zaczynają rozumieć, że te przepisy mają chronić ich tożsamość. Dodał, że nieprzestrzeganie ich to nie tylko kary, od których wszyscy zaczynali mówić i pisać o RODO, ale również potencjalna groźba wypłaty odszkodowania za szkody wyrządzone przez brak ochrony. A to dopiero początek zmian.

Podczas otwartej debaty starano się znaleźć też odpowiedzi na takie pytania jak:
- Dlaczego wdrożenie i stosowanie RODO niekiedy prowadzi do absurdów prawnych?
- Czy absurdy RODO da się ograniczyć lub wyeliminować?
- Co zmieni wydanie aktów wykonawczych do nowej ustawy krajowej? 

 

Jacek Górski 24.10.18
Zobacz wszystkie materiały pochodzące z: Wolters Kluwer Polska sp. z o.o.
Zapisz się na newsletter
Serwis Pomocy
NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE